WYDZIAŁ MALARSTWA I NOWYCH MEDIÓW
zamknij
2017-05-06

prof. dr hab Bogdan Dziworski

Bogdan Dziworski (ur. 8 grudnia 1941 w Łodzi) – polski operator filmowy, fotograf i reżyser.

Przez wiele lat związany z łódzką Wytwórnią Filmów Oświatowych gdzie stworzył wiele znakomitych filmów dokumentalnych. Niektóre jego dzieła uzyskały po kilkanaście nagród i wyróżnień na najbardziej liczących się festiwalach, np.: Hokej i Olimpiada.

Były dziekan Wydziału Radia i Telewizji na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Jest autorem ok. 40 filmów krótkometrażowych, średniometrażowych i fabularnych oraz wystaw i albumów fotograficznych.

Filmografia

  • 1995 - Tripping with Zirinovski (Zdjęcia)
  • 1990 - The Prisoner (Reżyseria)
MFFK, Kraków 1991 - Nagroda Koła Naukowego Studentów Filmoznawstwa UJ
  • 1990 - Z Moskwy do Pietuszek z Wieniediktem Jerofiejewem (Zdjęcia)
  • 1988 - Widze (Realizacja, Scenariusz)
  • 1987 - Sen (Realizacja, Scenariusz)
PF o Sztuce, Zakopane 1988 - III Nagroda "Brązowy Pegaz"
  • 1984 - Szapito (Realizacja, Scenariusz)
FFK, Kraków 1985 - Nagroda Specjalna "Srebrny Lajkonik"
  • 1983 - Kilka opowieści o człowieku (Realizacja, Scenariusz)
MFFK, Monachium 1995 - Nagroda Specjalna Jury
FFK, Kraków 1983 - Grand Prix "Złoty Smok"
MFFK, Huesca 1983 - Grand Prix
  • 1983 - Credo... (Zdjęcia)
  • 1981 - Wdech - wydech (Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia)
  • 1981 - Spotkanie z Franzem Klammerem (Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia)
  • 1980 - Sceny narciarskie z Franzem Klammerem (Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia)
  • 1980 - Fechmistrz (Realizacja, Scenariusz)
MFF Sportowych, Montpellier 1985 - Złoty Medal
FF Sportowych, Tarnów 1984 - "Złoty Laur"
MFFK, Rennes 1984 - Grand Prix (Nagroda Prezydenta Republiki Francuskiej)
MFF Sportowych, Cortina d'Ampezzo 1983 - I Nagroda "Złota Wiewiórka"
MFF Sportowych, Budapeszt 1983 - Dyplom Jury CIDALC
  • 1979 - Zima serial (Reżyseria)
  • 1979 - Pielgrzym (Zdjęcia)
  • 1979 - Obraz (Realizacja)
  • 1979 - Moje okno (Reżyseria)
  • 1979 - Arena życia (Realizacja, Scenariusz)
  • 1978 - Olimpiada (Realizacja, Scenariusz, Zdjęcia - współpraca)
MF Filmów Śniegu i Lodu, Autrans, 1985 - Wyróżnienie Specjalne
FF Sportowych, Tarnów 1980 - "Złoty Laur"
MFFK, Auxerre 1980 - III Nagroda
MFFK, Trento 1979 - II Nagroda
MFFGórskich, San Sebastian 1979 - Nagroda "Pagoa"(Buka)
MFF, New Delhi 1979 - "Złoty Paw"
MFF, Lipsk 1979 - Srebrny Gołąb
FFK, Kraków 1979 - Nagroda Specjalna "Srebrny Lajkonik"
MFFK dla Dzieci i Młodzieży, Gijon 1979 - Nagroda "Asturias"
MFF Turystycznych, Bruksela 1979 - Nagroda Belgijskiego Centrum Młodzieżowego
  • 1978 - Dwubój klasyczny (Realizacja, Scenariusz, Zdjęcia - współpraca)
FF Górskich, Telluride 1981 - Nagroda dla Najlepszego Filmu Zagranicznego
MFFK, Colorado 1981 - Grand Prix
MFFK, Trento 1980 - II Nagroda
FF Sportowych Tarnów 1980 - "Złoty Laur"
  • 1977 - Prawo drogi w regatach żeglarskich (Realizacja)
  • 1976 - Hokej (Realizacja, Scenariusz)
MF Filmów, Śniegu i Lodu, Autrans, 1985 - Wyróżnienie Specjalne
FF Sportowych, Tarnów 1980 - "Złoty Laur"
MFFK, Tampere 1977 - Nagroda w kategorii: film sportowy
MFFK, Oberhausen 1977 - Nagroda FIPRESCI
FFK, Kraków 1977 - Nagroda Międzynarodowej Federacji Prasy Filmowej FIPRESCI
FFK, Kraków 1977 - Dyplom Uznania
FFK, Kraków 1977 - Nagroda Specjalna "Srebrny Lajkonik"
1976 - Wawrzyn Polskiego Komitetu Olimpijskiego
MFF Sportowych i Turystycznych, Kranj 1976 - II Nagroda Reżyseria, scenariusz
  • 1975 - Pięciobój nowoczesny (Realizacja, Scenariusz, Zdjęcia)
MFFK, Linz 1976 - Nagroda Specjalna za najlepsze zdjęcia
FFK, Kraków 1975 - Nagroda Szefa Głównego Zarządu Politycznego Wojska Polskiego za najlepszy film o tematyce patriotycznej;
MFFDiK, Bilbao 1975 - III Nagroda
  • 1975 - O krasnoludkach i sierotce Marysi (Reżyseria, Scenariusz)
  • 1974 - Tren dla miasta Szydłowa (Realizacja, Zdjęcia)
  • 1974 - Wieczne pretensje (Zdjęcia)
  • 1974 - Podróże Georga Philippa Telemanna z Żar do Pszczyny (Realizacja, Zdjęcia)
FFK, Kraków 1974 - Syrenka Warszawska (Nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP)
  • 1972 - Krzyż i Topór (Realizacja, Zdjęcia)
PF o Sztuce, Zakopane 1973 - Nagroda widzów
PF o Sztuce, Zakopane 1973 - Nagroda pozaregulaminowa Centralnego Ośrodka Informacji Turystycznej
FF Krajoznawczych i Turystycznych, Warszawa 1973 - Złoty Kompas
FFK, Kraków 1973 -Nagroda Przewodn. PRN Krakowa "Srebrny Lajkonik"
  • 1972 - Cytat z raportu U'thanta (Zdjęcia)
  • 1972 - Na wylot (Zdjęcia)
  • 1971 - Wypadek (Zdjęcia)
  • 1971 - Wizyta w banku (Zdjęcia)
  • 1969 - Notatki Kłodzkie (Zdjęcia)
  • 1967 - W Dusznikach u wód (Zdjęcia)
  • 1967 - Brezentowe niebo (Współpraca)
  • 1966 - Zwiernik (Zdjęcia)
  • 1966 - Skok (Realizacja)
  • 1966 - Rzeszów (Zdjęcia)